Plantaardige olie

Het proces.                                                                        

Gebruikte plantaardige olie wordt gecentrifugeerd en gefilterd. Het proces neemt minimaal 5 weken in beslag. Belangrijk is de herkomst van de grondstof. Zo zijn zonnebloemolie, sojaolie en arachideolie prima geschikt. Palmolie en alle mengsel waar palmolie in verwerkt is zijn niet geschikt.

Beperkingen aan het gebruik van plantaardige olie
Plantaardige olie heeft een hoge viscositeit: het is een beetje stroperig. Daardoor kunnen de meeste motoren plantaardige olie niet zonder aanpassing van het brandstofsysteem verwerken. De aanpassing van het brandstofsysteem is vooral gebaseerd op het dun vloeibaar maken van de plantaardige olie.
Dat kan eenvoudige door de olie op te warmen naar 60-85 graden. Dat gebeurt meestal met een warmtewisselaar, die de warmte uit het koelsysteem van de motor gebruikt. Elektrisch verwarmen kan ook.

Waar kun je plantaardige olie voor gebruiken ?

 • Plantaardige olie kun je gebruiken als energiebron voor dieselmotoren. Dat is niets nieuws: Otto Diesel, de uitvinder van de dieselmotor, gebruikte pindaolie (arachide).
 • Diverse smeerolie toepassing. Bijvoorbeeld kettingolie voor motorkettingzagen.
 • Houtbescherming: bescherming van uw houten schuur of schutting.
 • Verwarmingsketels voor o.a. centrale verwarming. De ketel moet hiervoor wel ingericht zijn.

Welke systemen zijn er om plantaardige olie als motorbrandstof te gebruiken ?

 1. Geen aanpassing van het brandstofsysteem.
  Veel motoren uitgerust met een lijnpomp kunnen plantaardige olie zonder aanpassing goed verwerken. Denkt u aan oude vrachtwagens en oldtimers.
 2. Zogenaamde 1 tank systemen.
  Hierin maakt u gebruik van de originele brandstof tank en zorgt u ervoor, dat de brandstof warm aan de injectiepomp wordt aangeboden. Dit zijn meestal de wat oudere voertuigen met een rotatiepomp. Veelal wordt een dubbel verwarmingssysteem aangelegd: eentje om ervoor te zorgen, dat er snel bij de koude start toch warme olie wordt aangeboden en een tweede, die functioneert als de motor op temperatuur is. Het aanleggen van zo’n verwarmingssysteem is een eenvoudige operatie en die door iedere doe het zelver uitgevoerd worden.
 3. Eenvoudige tweetanksystemen.
  Bij een tweetanksysteem start u op fossiele diesel en schakelt u over op plantaardige olie zodra de motor op bedrijfstemperatuur is. Zoals het woord al zegt heeft u een tweede tank nodig om op fossiele diesel te kunnen starten (en te stoppen). U heeft daarvoor nodig een warmtewisselaar en een schakelsysteem om de brandstof uit de juiste tank te kiezen. Dit systeem is geschikt voor de wat oudere dieselmotoren met een rotatiepomp, maar kan natuurlijk ook toegepast worden bij een lijnpomp. Een tweetanksysteem is door een handige doe het zelver en met behulp van een goede instructie goed in te bouwen. De kosten zijn wat hoger (extra tank, kleppensysteem)
 4. Modernere motoren met bijvoorbeeld een Common Rail injectiesystemen kunnen in principe gebruik maken van een tweetanksysteem. Het vereist een wat ingewikkelder techniek. Aanbevolen wordt om dit door een vakman te laten doen of hiervan af te zien en biodiesel te gebruiken..

Waar moet je op letten ?

 • Ook plantaardige olie kan vlokken uit als het koud wordt. Afhankelijk van de soort olie kan zij zonder toevoeging tot minus 5-15 graden gebruikt worden. Het tegengaan van het vlokken kan middels toevoeging van benzine of diesel of door het installeren van een verwarmde brandstoftank en verwarmde brandstofleiding.
 • Ook plantaardige olie lost alle vuiligheid in je brandstoftank op. Hou daar rekening mee en zorg, dat je een reserve brandstoffilter paraat hebt en weet hoe je een filter moet vervangen.
 • Zeker bij wat oudere motoren is het verstandig om speciale motorolie te gebruiken. Bij lekkage van plantaardige olie langs de cilinderwand, zal de plantaardige olie, die in het carter valt niet verdampen. Minerale diesel doet dat wel. De motorolie moet dus de plantaardige olie kunnen accepteren. Heeft u last van ernstige speling tussen zuiger en cilinderwand, dan zal het peil van uw carterolie toenemen. Halveren van de periode voor oliewissel van uw carterolie wordt aanbevolen.
 • Als er sprake is van lekkage, raakt u niet in paniek. Plantaardige olie wordt snel biologisch afgebroken
 • Je kunt ruiken, dat je op plantaardige olie rijdt. Als het echt gaat stinken en zwarte rook geeft is de afstelling van je motor niet correct. Ook niet goed functionerende verstuivers veroorzaken een doordringende patatlucht.

Hoe wordt plantaardige aangeboden ?
Plantaardige olie is verkrijgbaar in verpakkingen van 20 liter (jerrycans) en van 1000 liter (IBC). In verband met onze eigen tijd, hebben we het liefst, dat u de biodiesel zelf komt halen. Bezorgen kan, maar tegen extra kosten voor u.
Aftanken van motorvoertuigen op locatie kan, maar tegen meerprijs. Meer informatie bij accijns

Zelf gebruikte olie zuiveren.
Wij helpen u graag met advies en eventuele bouw van uw installatie. Daarbij staat veiligheid voorop. Een kleine investering en veel inventiviteit en geduld en u kunt uw eigen brandstof maken. Je kunt natuurlijk ook naar de supermarkt gaan en daar zonnebloemolie kopen. Dat is wel in strijd met ons groene hart, omdat verse olie eerst nog nuttig gebruikt kan worden als voedsel.