Biodiesel

Onze biodiesel wordt gemaakt van gebruikte frituurolie. Alles wordt verzameld in de directe omgeving van ons bedrijf. Wij beschikken over een zelf gebouwde en uiterst veilige installatie. In deze installatie maken we biodiesel van hoogwaardige kwaliteit. (Op de markt kunt u kant en klare installaties kopen, maar dit zijn over het algemeen geen gesloten installaties, en dus gevaarkijk!)

 

lab_02      biodiesel sinnefeld (2)     lab_01      biodiesel_01

Wat fotootjes uit het lab.

 

Het proces
Biodiesel wordt gemaakt door de frituurolie op te warmen en te laten reageren met een aantal hulpstoffen. Uit het proces komt biodiesel en glycerine. De biodiesel wordt daarna nog twee maal gereinigd. Het proces van begin naar eind duurt ongeveer 5 dagen. De vrijgekomen glycerine wordt afgevoerd naar een vergister, die daarvan weer groen gas of groene stroom van maakt.

IMG_0001    wassen_01    de droogtank in wording, de olie kant van de ww is getest, lekt niet :-)

De processor                                                   Het wasstation                       De droogtank in wording

droogtank.kast      droogtankiso     droogtankdicht    droogtankboven

kast om de ww                   het geheel isoleren        poppetje gezien?           op zijn plaats

Het wasstation is in gebruik en werkt erg goed, de droogtank is bijna af, 8 warmtewisselaars uit  flinke cv instalaties moeten in no-time de boel verhitten om te drogen.

Overigens zijn we bezig om een andere cv instalatie in gebruik te nemen, ook gestookt op biodiesel natuurlijk! Foto’s volgen.

Waar kun je biodiesel voor gebruiken ?
Biodiesel kent veel gebruiksmogelijkheden:

 • Vervanger voor huisbrandolie. Verwarmen van uw huis, werkplaats, etc. U kunt biodiesel gebruiken in uw installatie, die op huisbrandolie loopt. Aanpassen van de installatie is niet nodig. U moet er wel voor zorgen, dat de temperatuur van de biodiesel niet onder 5 graden Celcius komt.
 • Drogen van landbouwproducten (aardappelen, uien). Elke dieselheater loopt op biodiesel. Groot voordeel is de optimale verbranding: geen last meer van hoofdpijn en dieselwalmen.
 • Motorbrandstof voor dieselgeneratoren, trekkers, vrachtwagens en automotoren
 • Impregneren van hout: verduurzaming van uw schutting.

Waar moet je aan denken als je overstapt van fossiele diesel naar plantaardige biodiesel in dieselmotoren ?
De meeste dieselmotoren lopen goed op biodiesel. Je moet echter wel bedacht zijn op een aantal zaken:

 1. Onderzoek of je auto wel geschikt is. Je garage kan daarin meestal niet informeren, omdat ze niet bekend zijn met het gebruik van biodiesel of weerstand hebben tegen een voor hen onbekende materie. Alle dieselmotoren lopen goed op biodiesel, mits de biodiesel van goede kwaliteit is. Houd er wel rekening mee, dat oudere motoren (van voor 1995) nog uitgerust kunnen zijn met slangen en pakkingen van natuurrubber. Dat rubber wordt op den duur (enkele jaren) week: de slangen worden worden slap en kunnen gaan lekken. Kunststofleidingen of leidingen van Viton rubber zijn wel geschikt. Motoren met een Lucas of Rotadyne injectiepomp zijn minder geschikt vanwege de zwakkere constructie. Tot op heden hebben wij geen klachten gehad over motoren met Delphi injectiepompen. We rijden er zelf ook mee. Wij beschikken over een lijst met motoren, die geschikt zijn om op biodiesel te lopen. Informeer u zelf door op de website onder het kopje <links>
 2. Biodiesel lost al het vuil in je brandstoftank op. Bij oudere apparaten kan dat veel zijn. Wees erop bedacht, dat je brandstoffilter daardoor verstopt kan raken. Vervang na de eerste 2500 km je brandstoffilter en zorg dat je een reserve filter paraat hebt.
 3. Het is verstandig de interval voor het wisselen van de motorolie te halveren. Of over te stappen op motorolie, die geschikt is voor motoren die lopen op plantaardige olie of biodiesel (Plantomot).
 4. Biodiesel is licht hygroscopisch. Daardoor kan zich water in het brandstoffilter ophopen. Dit water moet regelmatig afgetapt worden, tenminste bij iedere oliewissel. Is er geen aftap mogelijkheid, vervang dan je brandstoffilter bij elke oliewissel.
 5. Bij het gebruik van biodiesel moet rekening gehouden worden met een hoger brandstofverbruik van ongeveer 5 % (B100).
 6. Voordelen van biodiesel: 100 % gerecycled product, minder CO, CO2 neutraal, veel minder roet, geen zwavel, geen zware metalen. De roetuitstoot is 50 tot 0 % van de roetuitstoot van fossiele diesel. Inderdaad: soms wordt bij de APK geen roet gemeten !
 7. Rijden in de winter; als de buitentemperatuur beneden 5 graden zakt, begint biodiesel uit te vlokken. Daarom moet er 25 procent gewone diesel bijgevoegd worden. Probeer nooit te starten als de brandstoftoevoer door het uitvlokken niet functioneert: uw injectiepomp gaat kapot. Weten wanneer de biodiesel precies gaat vlokken: zet een glaasje biodiesel in een onverwarmde ruimte en zie wat er gebeurt.
 8. Biodiesel kan uw autolak aantasten, als u dus morst met tanken maak het dan schoon met een doekje en water.
 9. Als u de auto langdurig niet gebruikt, is het verstandig om de auto met gewone minerale dieselolie weg te zetten: Biodiesel is minder stabiel dan minerale diesel.
 10. Als er sprake is van lekkage, raakt u niet in paniek. Biodiesel lost makkelijk op in water en wordt snel biologisch afgebroken.

Moet je motor aangepast worden ??
Aanpassing van moderne motoren is niet nodig.

Wel is het aan te raden auto’s met een brandstoffilter met een papieren patroon dit filter te vervangen, door een andere filterkop met filterpatroon. Meestal kan er dan ook een retourleiding aangelegd worden dat over het filter loopt .  Dit heeft als groot voordeel dat het filter na enkele minuten lekker warm word, en u mogelijke vlokken in de koude periode van het jaar simpel oplost.

Een voorbeeld van een Peugeot en een Volvo staan op deze site.

 

Voor wintergebruik wordt bijmengen met fossiele diesel aanbevolen. Voor wintergebruik zijn enkele aanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld: installatie van een (elektrische) brandstoffilterverwarming, of een filter met by-pass van de retourleiding, zie hulp producten.
Oudere motoren zullen op termijn hun natuur rubberen brandstofleidingen moeten vervangen.

Hoe wordt biodiesel aangeboden ?
Biodiesel is verkrijgbaar in verpakkingen van 20 liter (jerrycans) en van 1000 liter (IBC). In verband met onze eigen tijd, hebben we het liefst, dat u de biodiesel zelf komt halen. Bezorgen kan, maar tegen extra kosten voor u.
Aftanken van motorvoertuigen op locatie kan, maar tegen meerprijs. Meer informatie bij accijns

Zelf biodiesel maken ??
Wij helpen u graag met advies en eventuele bouw van uw installatie. Daarbij staat veiligheid voorop.

Biodiesel opslaan

In tegenstelling tot minerale dieselolie zijn er geen voorschriften voor de opslag van 100 % biodiesel. Biodiesel is geen gevaarlijke stof en bedreigt het milieu niet. Het kan voor mensen, die hun minerale diesel opslagtank moeten aanpassen of vervangen verstandig zijn zich te oriënteren op een andere manier van opslag, bijvoorbeeld in IBC’s.